Diabetes i en aktiv hverdag

Dette innlegget vil handle om hvordan det er å leve med diabetes 1 og hva det gjør med hverdagen min og livet generelt. Jeg håper også andre vil ha nytte av det da stadig flere unge blir diagnostiert med den kroniske sykdommen :)

Hva er diabetes 1 og 2?
Tenkte først å begynne å fortelle litt om hva diabetes 1 og 2 er, og hva som skiller det fra hverandre. Hvert år får rundt 6000 nordmenn diabetes. 600 av disse får diabetes 1, resten får diabetes 2. Diabetes 2 rammer for det meste personer over 40 år, men stadig blir yngre mennesker diagnostiert. Dette skylder i stor grad overvekt og en usunn livsstil, men det har også en arvelig faktor. Hos personer med diabetes 2 fungerer insulinproduksjonen, men insulinet virker dårligere enn normalt, så det er vanlig å bruke blodsukkersenkende tabletter eller insulin for å unngå høyt blodsukker. I motsetning til type 1 kan man gjennom egenpleie bli frisk igjen. Dette gjør man gjennom å justere kostholdet, øke den fysiske aktiviteten og ved vektreduksjon, hvis det er nødvendig. Diabetes 2 er altså ingen kronisk sykdom.

Diabetes 1 derimot er en kronisk sykdom som skyldes at de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen er ødelagt. Årsaken til at dette skjer er uvisst. Med diabetes 1 må/burde man måle blodsukkeret ofte og det er vanlig å sette langtidsvirkende insulin hver morgen/kveld og hurtigvirkende insulin til hvert måltid som inneholder karbohydrater. Man trenger insulin så man kan «åpne» cellene slik at glukosen i blodet kan transporteres inn i cellene og brukes som energi. Når man har diabetes er anbefalt blodsukker mellom 4-10 og har man blodsukkerverdier over dette i lang tid (over 15 i over 1 år) risikerer man å få senkomplikasjoner. Dette er fæle sykdommer ingen vil ha, som f.eks nedsatt syn, nyreskader, impotens hos menn, økt fare for hjerteinfarkt og hjerneslag, og i verste fall amputasjon av føtter pga dårlig blodtilførsel. Det sier seg derfor selv at jeg ikke utsetter kroppen min for høyt blodsukker.
Føling eller hypoglykemi er det som skjer hvis man får for lavt blodsukker ved f.eks fysisk aktivitet eller setter for mye insulin i forhold til karbohydratmengde. Det er en veldig ubehagelig følelse hvor man blir slapp, svak, skjelven, varm og får hjertebank.

Selv om man ikke kan bli frisk ved å spise sunt og trene med diabetes 1, vil jeg si dette er selve medisinen for å unngå at det er en hindring i hverdagen. Dette kommer jeg mer tilbake til i slutten av innlegget :)

Symptomene.
Jeg fikk diabetes 1 i oktober 2011, for to år siden. Tre år før dette fikk jeg diagnosen cøliaki, også en kronisk sykdom. Det ble da også lagt merke til at jeg hadde et fastende blodsukker som var litt i øvre grense, mellom 6-7 ett sted, men det ble ikke gjort noe videre med.
Rundt to uker før jeg fikk påvist diabetes følte jeg meg ikke bra. Jeg hadde lyst på sukker og vann konstant og fikk nærmest abstinenser hvis jeg ikke hadde tilgang på vann. Det sier seg derfor at jeg tisset hele tiden og var ofte oppe rundt fem ganger hver natt for å tisse. Jeg ble også mye tynnere enn jeg hadde vært og var slapp og trøtt hele tiden. Som et resultat av dette skulket jeg skolen mye og følte meg som en dum drittunge som skulka hele tiden, men jeg orket bare ikke dra meg på skolen – forståelig nok nå.
Hver gang jeg reiste meg etter å ha satt nede følte jeg at jeg skulle besvime og det var svært ubehagelig. I tillegg til dette crava jeg søte ting hele tiden og dette hjalp jo heller ikke på samvittigheten :p
Jeg husker fortsatt godt den dagen da jeg klarte spise en hel eske Jacobs belgiske trøfler (dere vet, de som er så søte og mektige at man orker maks tre?) etterfulgt av en hel boks Ben & Jerry’s, at jeg forsto noe var galt.

Jeg bestilte time hos legen med en mistanke om at det var diabetes jeg hadde etter noen søk på nettet. En time etter legebesøket ringte legen og sa jeg måtte legges inn på sykehuset med engang, for jeg hadde et blodsukker på nærmere 25. Kort tid etter innleggelse på sykehuset fikk jeg diagnosen diabetes mellitus.

Insulinpenn03

I begynnelsen.

Etter all informasjonen på sykehuset skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle klare dette. Sette insulin flere ganger om dagen og måle blodsukkeret før og etter hvert måltid hver eneste dag – for resten av mitt liv?! I tillegg fikk jeg inntrykk av at jeg aldri kunne spise godteri og søte ting igjen. Det føltes veldig håpløst.. helt til jeg fikk insulin i kroppen igjen! Det var en ubeskrivelig god følelse – jeg følte meg endelig normal igjen og humøret steg! I mange måneder før diagnosen ble stilt hadde jeg følt meg rar både fysisk og psykisk.
I begynnelsen syns jeg selvsagt det var skummelt og ekkelt å stikke meg i fingeren og i magen, men det tok ikke lange tida før det føltes veldig naturlig. Det var trossalt noe jeg trengte for å leve :)

Diabetes i en aktiv hverdag.
Trening var det jeg synes var vanskeligst i begynnelsen. Det virket som en hel vitenskap :p Det tok en måned etter diagnosen at jeg turte prøve meg på trening. Jeg oppdaget fort at ved å trene regelmessig fikk jeg en bedre blodsukkerkontroll og trengte mindre insulin.
Styrketrening vil ofte høyne blodsukkeret mitt litt (f.eks fra 6 til 8), mens cardio på tredemølle/ellipse vil senke det svært fort. Derfor trener jeg alltid styrke først, måler blodsukkeret og slenger meg på mølla. Hvis jeg har verdier på 4-tallet må jeg ha et eple f.eks før jeg tar cardioen. I løpet av en halvtime cardio er det vanlig for meg at blodsukkeret synker to verdier, f.eks fra 6 til 4, så da passer fem riskaker perfekt etterpå :D Skulle jeg hatt normale blodsukkerverdier etter styrketrening/cardio vet jeg at jeg blir lav hvis jeg ikke spiser noe, så det er veldig viktig med påfyll av karbohydrater etter trening!

«Hemmeligheten» min bak et velregulert blodsukker er: vei karbohydratene dine!  Dette er grunnen til at jeg ikke ser på diabetesen som en hindring, for jeg vet hva som skal til for at både jeg og blodsukkeret har det bra. Det høres kanskje stress ut å skulle veie maten sin, men det er det virkelig ikke, og hvis dette kan redde deg fra skumle senkomplikasjoner vil jeg absolutt si det er verdt det :) Etter hvert vil man kunne beregne insulin ut i fra porsjonsstørrelse fordi man vet hvor mye ca det veier.
Så hvis jeg f.eks har 40 g ris vet jeg at jeg trenger så å så mye insulin. Det ville jeg ikke visst hvis jeg f.eks spiste en burger og pommes frites fra en cafe med ukjent karbohydratinnhold.
Trening og sunn mat er virkelig alfa omega. Før jeg trente regelmessig satt jeg 4-6 enheter insulin til det jeg nå trenger 1-2 enheter til. Det er ganske utrolig, så trening kommer jeg aldri til å slutte med.

Så min hverdag med diabetes er:
Setter langtidsvirkende insulin hver morgen med 12 enheter, setter 2 enheter til 40 g havregryn + en halv banan og 2 enheter til 30 g ris. Til måltidet før trening (også 30 g ris) reduserer jeg mengden litt siden jeg skal trene, så da setter jeg 1,5. Etter trening trenger jeg så lite insulin at jeg ofte setter 1-0,5 enheter insulin til samme karbohydratmengde. Jeg måler også blodsukkeret før hvert måltid og 2 timer etter. Dette vet jeg mange dropper å gjøre fordi de ikke gidder, men hadde jeg ikke gjort dette hadde jeg ikke hatt kontroll.

I løpet av en dag har jeg altså rundt 6 enheter – det samme jeg kunne sette til et måltid før. Målet er selvfølgelig ikke minst mulig insulin, men kroppen min fungerer så utrolig mye bedre nå enn når blodsukkeret vipper mellom 3-15 hele dagen. Slitsomt og ubehagelig!

Insulinpenn02

Så mine tips til trening er:

 • Vei karbodyratene så vet du hvor mye insulin du trenger for å unngå lavt blodsukker før trening
 • Reduser dosen med hurtigvirkendeinsulin rundt 30-50 % før trening
 • Mål blodsukkeret før og etter trening
 • Reduser dosen med hurtigvirkendeinsulin rundt 50 % til måltidet etter trening

Jeg har hele veien brukt blodsukkermålingene som en motivasjon. Jeg synes ikke det å leve med diabetes er noe som hindrer meg i noen som helst – det blir hva man gjør det til selv og jeg har bestemt meg for at det er noe som gjør meg til en sunn og aktiv jente. Jeg ser derfor ikke på det som en sykdom, men noe som bidrar til en sunn livsstil.
Men jeg har selvfølgelig forståelse for de som synes det er noe dritt. Det syns jeg også før, helt til jeg fant ut at det kom ikke til å bli noe bedre av det. Gjør heller det beste utav situasjonen! :)

Håper dette var opplysende for dere og inspirerende til dere med diabetes, og kom gjerne med spørsmål hvis det er noe dere lurer på. Jeg vet hvor mye en sunn og aktiv livsstil har å si for hvordan diabetes er å leve med – det gjør hverdagen SÅ mye enklere!
Jeg kan også ta et innlegg om cøliaki hvis det er ønskelig :)

Ha en strålende kveld videre!

About these ads

12 thoughts on “Diabetes i en aktiv hverdag

 1. Du er en skikkelig inspirasjon for meg, du! Har hatt et gjennomsnitt på 8-10 de siste 2-3 årene, noe som er alt for høyt. Angsten for å få føling gjorde/gjør det aldri noe bedre heller, men nå er jeg lei av å ha et ustabilt blodsukker, og når jeg leser hvordan du gjør det får jeg lyst til å gjøre noe med en gang. Tusen takk!!

  • Wow, tusen takk! Det var utrolig kjekt å høre :D
   Helt supert at du får lyst til å gjøre noe med det. Jeg kommer til å skrive om diabetes regelmessig, så håper det også vil hjelpe på motivasjonen :)
   Igjen, tusen takk for fine ord! :)

  • Hehe, nå pleier jeg ikke spise hvor enn jeg går, så nei :p
   Jeg pleier lage mat for dagen enten kvelden før eller på morgenen, i matbokser :)
   Men ellers er det jo bare å veie karbohydratene når du skal lage mat :D

 2. Du er flink altså! Og til stor inspirasjon! :)

  Jeg fikk påvist type 1 når jeg var 12 år (er 24 i dag), og jeg husker den kliniske ernæringsfysiologen fremstilte insulin som mirakelløsningen. “Du kan spise hvaa som helst, så lenge du bare setter nok insulin!”. Håper virkelig de har endret praksisen sin og ikke sier det samme i dag. Konstant høye insulinnivåer er jo langt fra bra, også fungerer man jo så mye bedre når man spiser sunn mat som gjør at insulinbehovet synker. Takk for gode tips! :D

  • Så utrolig hyggelig å høre! Tusen takk :)
   Uff, det er så utrolig mange uprofesjonelle leger/ernæringsfysiologer rundt omkring! En jente fortalte meg hun hadde spurt legen om råd for å gå ned i vekt og da var svaret fra legen “ha høyt blodsukker i en lengre periode, så vil du rase ned i vekt!” Greit nok at du vil gå ned i vekt, men veier det opp for eventuelle senkomplikasjoner? Nei. Selvfølgelig skal man kunne leve et normaltliv mtp kosthold og livsstil, men diabetesen er noe man må ta hensyn til hver dag. Ellers vil man ende opp med å måtte ta hensyn til senkomplikasjonene senere i livet..
   Så bra tipsene var til hjelp, kommer til å skrive jevnlig om det :D

 3. Hei! Utrolig bra innlegg! Jeg er også diabetiker, men jeg kan virkelig ikke forstå hvordan du klarer dette. Jeg har utrolig ustabilt blodsukker, noe som sier seg selv når jeg kun måler blodsukker morgen og kveld. Apparatet ligger i senga døgnet rundt. Når jeg leser om dine mål blir jeg utrolig imponert. Jeg var ti år da jeg fikk diabetes, nå er jeg 16, og det sies at jeg da er i de vanskeligste årene for en diabetiker. Alikevel er det utrolig frustrerende å ikke klare å “passe på” seg selv godt nok til å ta med seg blodsukkerapparatet over alt og bruke det på en god måte. Jeg er ikke flau over å ha diabetes, og er heller ikke redd for å vise det til andre. Jeg har begynt å trene mye mer nå enn hva jeg gjorde før, men jeg merker likevel ikke noe på blodsukkeret av den grunn, og det er frustrerende.
  Jeg blir så sykt imponert over deg når du kun setter så lite insulin som du gjør. Jeg setter ca 7 enheter til et måltid.
  Når det snakkes om leger så må jeg si at min lege er veldig opptatt av at jeg skal spise som jeg ville spist hvis jeg ikke hadde hatt diabetes, og for meg tror jeg det ville vært mye bedre å ha en lege som var bestemt på at jeg måtte spise sunnere å passe mer på. Når det skal sies så er legen min også storfornøyd med at jeg hadde en hba1c på 8,2 selv om ikke det egentlig er så bra.

  Når jeg nå leser dette du skriver blir jeg utrolig inspirert til å prøve å klare meg på samme måte som deg. Så nå skal jeg fra i morgen av måle flere ganger i løpet av dagen. Og legge om til et syndere kosthold! Takk for at du inspirerer meg!

  • Så utrolig kjekt å høre at jeg kan inspirere andre diabetikere! Ingenting er bedre enn det :D

   Som du sier er alderen du fikk diabetes i helt klart den vanskeligste alderen. Man kan jo sikkert ikke brydd seg mindre om hva blodsukkeret ligger på i en alder av 10! Så det er veldig forståelig.
   Jeg har selv slitt med ustabilt blodsukker, og for ett år siden kunne det gjerne vippe mellom 3-15 i løpet av en dag. Det var utrolig slitsomt og man føler seg jo verken bra med for lavt eller for høyt.. I februar for halvannet år siden bodde jeg 3 mnd i Bali. Sunn mat og trening ble svært nedprioritert.. Blodsukkeret var helt bananas og uansett hva jeg gjorde hjalp det ikke. Dette tenkte jeg å skrive et lengre innlegg om senere, bare for å vise hvor utrolig mye kosthold og trening har å si! :)

   Men det er viktig å tenke på at ingenting skjer over natten. Ta en ting om gangen! Er du med på en liten “challenge”? :D
   Utfordringen er: vei karbohydratene i maten din i en uke. Da vet du etter hvert at du trenger x antall enheter til feks 3 brødskiver, og x antall enheter til feks 30 g ris. I tillegg til dette måler du blodsukkeret før hvert måltid og 1,5-2 timer etter. Det blir litt mer målinger enn det du er vant til, men det er veldig viktig for å få kontroll. Hvis du syns det er vanskelig å veie karbohydratene hver dag, kan du feks bare spise like mye ris til middag hver dag.

   Fortell meg hvordan du føler det har gått, og om du merker noe forskjell på blodsukkeret og formen generelt! :)

 4. Pingback: Diabetesutstyr | Oda Vår Arnesen

 5. Pingback: Ett-års jubileum og juleblodsukker! | Oda Vår Arnesen

 6. Pingback: Hvorfor drive med styrketrening? Og hvorfor er det så bra for blodsukkeret? | Oda Vår Arnesen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s