Et ærlig innlegg: langtidsblodsukker og tiden på Bali

Hei!

I dag har jeg vært på sykehuset i Arendal for å måle langtidsblodsukkeret, så dette innlegget vil handle om nettopp langtidsblodsukker (HbA1c) statistikken min helt siden november 2011, og hvor utrolig mye et sunt kosthold og trening har å si for hvordan kroppen din har det og hvordan du føler deg! :)

Når jeg er inne og leser på forskjellige diabetesgrupper på Facebook ser jeg at utrolig mange er redd for å ha en HbA1c på under 7. De tror det innebærer konstante følinger og lave, ubehagelige blodsukkerverdier. Jeg kan love dere at sånn trenger det ikke være!

HbA1c’en er en blodprøve som viser gjennomsnittlig blodsukker de siste 8-12 ukene og som viser «hvor mye sukker som er bundet til hemoglobinet». Jeg var sinnsykt spent på hva den lå på, såpass spent at blodsukkeret var 11,7 før jeg gikk inn! Hehe, stress påvirker blodsukkeret ganske mye :p

006

Og langtidsblodsukkeret lå på 5,9 :D Jeg ble såååå glad, dette har jeg jobbet for!
Jeg har kanskje hatt to-tre følinger det siste halvåret. Med planlegging, jevne målinger, sunn mat og trening ligger blodsukkeret mitt mellom 4-8 gjennom hele dagen. Så for mange kan det høres «ille» ut å ha langtidsblodsukker på 5,9, men det er det altså ikke når jeg er såpass velregulert. Det ble feiret med deilig cafebesøk med mamma og farmor, og to par nye sko! Wii, takk mams :D

004

007

Men hvis dere tror jeg alltid har vært så flink og velregulert – så tar dere feil. Jeg har selv slitt og hatt «ups and downs» når det gjelder blodsukkeret. Men jeg har funnet ut at dette ikke er en god måte å leve livet med diabetes på.
Akkurat som det krever arbeid for å nå ulike mål, gå ned i vekt, gjøre det bra på en prøve osv., kreves det arbeid for å få et bra langtidsblodsukker. Ingenting kommer gratis her i livet, så hvis du har lyst til å oppnå noe, må du jobbe for det!

HbA1c statistikk og tiden på Bali
Da jeg ble innlagt i november 2011 var langtidsblodsukkeret mitt på 11. Etter noen måneder med insulin var den nede på 7,5. Jeg var veldig nøye med hva jeg spiste, men jeg syns ikke det var lett å finne ut hvor mye insulin jeg trengte til de forskjellige matvarene. I februar var den på 5,6. Jeg fikk masse skryt for hvor bra langtidsblodsukkeret var, men jeg tenkte bare «whaaat, sånn her kan jeg ikke fortsette», for den gangen varierte blodsukkeret masse og jeg hadde flere følinger om både dagen og natten. Når jeg snakker om følinger mener jeg blodsukker under 3,5.

Fra februar til mai bodde jeg tre måneder på Bali i Indonesia. Her gikk jeg idrettsstudie gjennom GoStudy og det var en opplevelse for livet! Venner og bekjentskap jeg aldri kommer til å glemme. Da jeg fikk påvist diabetes i november året før hadde jeg allerede bestilt billetter til turen som var om tre måneder. Mamma var naturligvis ganske skeptisk til dette, jeg visste jo egentlig ikke selv enda helt hva denne diagnosen gikk ut på. Sykehuset sa allikevel at de syns jeg burde ta det som en utfordring – det ville være en god måte å bli kjent med «sykdommen» på. Jeg er veldig glad for at de lot meg gjøre det på tross av det jeg skal fortelle dere nå, for på Bali fikk jeg i alle fall erfare hvordan jeg ikke skulle leve livet med diabetes.

På Bali bodde vi i leiligheter og med kun et lite, dårlig kjøkken fordelt på 150 studenter ble hjemmelagd mat svært nedprioritert. Alle spiste lunsj/middag/kvelds ute. Fra å være flink til å trene og spise sunt, tror jeg Bali ble som et sjokk for kroppen min! Jeg liker å kalle landet for «palmeolje-karbo-Bali», for det var det det gikk i :p Bali er et typisk «høy-fett-høy-karbo» land med lite proteiner. Det ble mye restaurant mat, nattmat, sjokolade, chips, is og alkohol – alle de tingene jeg ikke pleide spise hjemme. Siden vi alltid spiste ute visste jeg heller ikke karbohydratinnholdet i noe, så jeg måtte bare gjette hvor mye insulin jeg trengte. Dette resulterte i konstant høye blodsukkernivåer. Jeg måtte øke langtidsinsulinet fra 12 til 16 enheter og satt i gjennomsnitt 50-70 % mer insulin enn vanlig til hvert måltid. Allikevel hadde jeg høye nivåer og følte meg ofte slapp og trøtt.

SONY DSC

SONY DSC
Det late liv på Bali..

Jeg gikk også opp nærmere 10-12 kg. Fra å veie 65 kg før jeg reiste, en vekt jeg var fornøyd med, veide jeg plutselig nærmere 80 kg da jeg kom hjem tre måneder senere. Jeg hadde det helt forferdelig med meg selv og var mye lei meg. Nesten ingen av klærne mine passa og jeg hata det jeg så i speilet..
Da jeg kom hjem fra Bali i mai lå langtidsblodsukkeret på 8,7. Jeg brøt ut i tårer på sykehuset og var helt fra meg for at det hadde steget så mye. Jeg hata hva et usunt kosthold hadde gjort med kroppen min: jeg hadde fått et dårlig langtidsblodsukker og lagt på meg utrolig mye på bare tre måneder. Jeg håper dere forstår hvor mye kosthold har å si – for både formen og diabetesen! Jeg kommer aldri til å ikke bry meg om kostholdet igjen, jeg er for glad i kroppen min til det.

Etter hardt arbeid med kosthold og trening var langtidsblodsukkeret nede på 7,1 igjen i juli, to måneder senere.
Men etter fråtsing på Bali og deretter et strengt kosthold for å få ned vekta og langtidsblodsukkeret, fikk jeg rett og slett et tilbakefall.. Jeg «savna» å spise søte ting og jevnlige målinger ble nedprioritert. Ved neste HbA1c sjekk fire måneder senere lå den igjen på 8,6. Jeg fikk litt sjokk over at den var så høy igjen, men denne gangen ble jeg ikke så lei meg: jeg visste hvorfor – jeg hadde ikke lagt nok arbeid i det. Fra nå av gikk jeg inn for å trene styrketrening og cardio 4-5 ganger i uka, spise sunt og se på bra blodsukkerverdier som motivasjon!
Bare etter en uke med regelmessig trening sank insulinbehovet og motivasjonen min gikk helt i skyene. Jeg elsket effekten trening hadde på blodsukkeret og sakte men sikkert sank behovet for insulin. Langtidsinsulinen ble satt ned til 12 igjen og dosene med hurtigvirkende insulin sank uke for uke.

SONY DSC

Dagens form (beklager skittent speil :p)

SONY DSC

Jeg vet det er mange som sier de ikke vil diabetesen skal ta en større del i livet enn det den allerede gjør, og det forstår jeg, men den vil ikke bli bedre av at man later som den ikke er der. Det er dessverre noe man må ta hensyn til hver eneste dag med mindre man vil ha senkomplikasjoner når man blir eldre.

I slutten av desember i fjor flyttet jeg til Sandnes for å gå på skole, og ikke minst bo nærmere Erik :D
Her begynte jeg på City Gym og trening og sunt kosthold ble til en livsstil. Erik stilte det året i Athletic Fitness og jeg kom inn i det miljøet jeg alltid hadde beundra pågangsmotet og kjærligheten for trening til. I mars var langtidsblodsukkeret nede på 6,9 og i juni var den på 6,0. Som nevnt tidligere i innlegget hadde jeg masse følinger på 5,6, men denne gangen var det så velregulert at følinger var det svært lenge siden jeg hadde hatt.
Jeg må også skryte av Erik som er en helt fantastisk støttespiller for meg! Han måler blodsukkeret mitt, setter insulin og passer så utrolig godt på meg :D Alltid før trening spør han om jeg har med blodsukkeretapperatet og om jeg har målt meg.
Jeg kan absolutt takke han for at blodsukkeret er så bra som det er. Takk for at du passer så godt på meg baby og at vi deler den samme livsstilen <3

IMG_3658IMG_5833

Så ja, jeg er blitt lykkeligere og har bedre selvtillit nå. Ikke bare er jeg på en vekt jeg trives med igjen, men jeg har også forbedra fysikken og blodsukkeret er bedre enn aldri før. Vekta har selvfølgelig ingenting å si – det er hvordan du har det med deg selv som teller!
Nå har jeg har det godt med meg selv og dette året har vært fantastisk. For to år siden hadde jeg aldri trodd det hvis noen sa jeg skulle stille i bikini to år senere, men her er jeg da – proppa med motivasjon og pågangsmot! Dette har jeg arbeidet for og jeg gleder meg til reisen videre! :D

Og leksa her er: ikke gi opp! Du klarer det hvis du vil :)

3 thoughts on “Et ærlig innlegg: langtidsblodsukker og tiden på Bali

  1. Du e så superduper flink Oda :) <3 Beundre din motivasjon og pågangsmot og ikkje minst din viljestyrke :)

    Du får te alt du vil, å du vise at alle kan nå målå sine hvis dei vil! :)

    Eg heie på deg! Klem Susanne <3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s