Ett-års jubileum og juleblodsukker!

Da var vi tilbake i Sandnes etter noen herlige juledager i Arendal! Brukte ganske nøyaktig 3,5 time hjem igjen. Alltid gøy med en liten roadtrip, men glad det ikke er lenger.
Og i dag har jeg og Erik ett års jubileum! Wii :D Et fantastisk år med den beste jeg vet ♥ Skjønner jeg har mange fine år i vente, så fint som jeg har det med Erik! Heldige meg ♥

ossto

I jula har jeg spist akkurat det jeg vil og det har vært ganske deilig! Men, det har gått hardt utover blodsukkeret.. Her er et lite bildebevis på hvorfor jeg foretrekker å veie karbohydratene mine:

SONY DSC

Hele jula har bare vært målinger som dette. Vanligvis når jeg følger en kostholdsplan hvor jeg veier maten ligger blodsukkeret mellom 4-8. Hadde jeg slutta å veie karbohydratene hadde langtidsblodsukkeret fort blitt ødelagt.
Jeg syns også det er ganske slitsomt å ha høyt blodsukker, men heldigvis har det gått greit i jula, selv om det er over dobbelt så høyt som jeg pleier å ha. Kjenner det fort både på kroppen og i hodet at blodsukkeret er høyt.
Når jeg la meg i går hadde jeg 13,2 så jeg satt 1,5 enhet for å få det ned litt. Våkna halv fire av at jeg kjente meg kjempe lav. Snøvla meg ut til kjøkkenet for å måle, og ble ganske sjokkert når jeg så resultatet: 18,8! :O Kan ikke skjønne hva dette skyldes, men jeg satt 2 enheter til og våkna opp med 8,7.

Det var veldig rart, noen som har noen forslag til hva det kan skyldes?
Nei uff, nå gleder jeg meg til å få blodsukkeret ned på normalen igjen! :D

Men litt høyt blodsukker er ingenting å grine over, noen dager med høye verdier gjør ingenting. Det er totalen i løpet av året som har noe å si. Tror derfor jeg kan si at det nå er ett år til neste høye blodsukkerbølge, hehe! ;)

Og dette blir også siste bildet med Contour. Jeg har nemlig inngått et spennende samarbeid med Accu-Chek! :D Har prøvd apparatene deres en stund og liker de veldig godt. Det ene apparatet deres “Mobile” er helt super på for eksempel trening, da det ofte oppleves som litt stress å måle blodsukkeret. Her har du alt i ett! De ulike apparatene kommer jeg til å skrive om snart :) Gøy med litt nytt!

SONY DSC

Dette lille heftet fikk jeg på første møte med ernæringsfysiolog etter jeg ble diagnostisert. Nå fikk jeg det igjen av Accu-Chek. Et veldig greit hefte for å forstå bedre forholdet mellom karbohydrater og insulin! I heftet er det en oversikt over hvor stor mengde av forskjellige matvarer som inneholder 10 g karbohydrater. Dette er veldig greit å ta utgangspunkt i! Da vet du fort hvor mye du trenger til to brødskiver for eksempel :)

Her er en liten liste over ulike matvarer som inneholder 10 g karbohydrater:

2/3 brødskive 1 potetlefse
1 knekkebrød ½ tortillalefse
4 mariekjeks 2 vaffelhjerter
2 skiver brunost 2 ts honning
3 ss cornflakes 2 ss havregryn
2 dl melk 1 dl juice
½ pannekake 1/3 hamburgerbrød
½ banan 10 druer
1 eple/pære/kiwi 2 klementiner
1 liten melkesjokolade (25 g) 1 kinderegg
3 seigmenn 8-10 potetchips

Jeg valgte ut de matvarene jeg anser som mest vanlige, men i heftet kan du se mye mer – også hvor mye hele matvarer inneholder!

For å finne ut hvor mye insulin du trenger til et måltid, er det lurt å tenke gjennom disse tre faktorene:

  • Hvor mye karbohydrater inneholder måltidet?
  • Hvilken aktivitet hadde du før måltidet eller skal du ha etter måltidet?
  • Er blodsukkernivået før måltidet høyt eller lavt?

Disse tre punktene tenker jeg alltid på, spesielt punkt 1. Jeg reduserer dosen med insulin til måltidet før og etter trening, så jeg slipper å få lavt blodsukker under treningen :) Det kan du lese mer om her.

Håper dette var til hjelp og at det ga en litt større innsikt i hvor mye karbohydrater hver enkelt matvare inneholder. Det er også viktig å tenke på at godteri og snop inneholder mange tomme kalorier, mens havregryn for eksempel gir kroppen din mange bra næringsstoffer! :)

One thought on “Ett-års jubileum og juleblodsukker!

  1. Pingback: Godt nyttår! | Oda Vår Arnesen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s