Hvorfor drive med styrketrening? Og hvorfor er det så bra for blodsukkeret?

Gledet meg så til powerøkta i går at jeg var helt overloaded av energi da Erik kom hjem i tretida! Syns det er så utrolig gøy med tunge økter, spesielt baseøvelser. Også denne økta levde opp til forventningene og jeg klarte 3 x 125 kg i markløft, etterfulgt av 1 x 130 kg! Ah, det var så niiice :D Så nå er det bare å sette seg nye mål og jobbe målrettet for og nå dem!

markløft

Økta ble seende sånn ut:

Markløft
4 x 120 kg
3 x 125 kg
1 x 130 kg
Knebøy til boks
6 x 50 kg
6 x 60 kg
6 x 50 kg
Benkpress
6 x 55 kg
3 x 60 kg
3 x 60 kg
Pull-ups
6
6
2 negative

Jeg har sagt det før og sier det igjen: jeg elsker trenings- og kostholdsplanen fra min flinke og kunnskapsrike coach, Camilla Hoel! Da jeg begynte på programmet for rundt en måned siden klarte jeg 5 x 50 kg i frontbøy og 5 x 100 kg i markløft. Nå klarer jeg 5 x 70 kg i frontbøy og 5 x 120 kg i markløft!
Det virker i aller høyeste grad som at kroppen min trives og fungerer bra på dette programmet! Jeg bygger muskler samtidig som fettprosenten går ned, har noen helt fantastiske økter og elsker matvarene jeg får spise. Jeg har heller aldri spist så mye mat og det føles rett og slett kjempebra på kropp og sinn! :)

001-horz

Jeg vil også si noen korte ord om denne fitnessdebatten som florerer for tiden.. Jeg er så utrolig enig i det Linn Tovås skriver her! Alle sporter har en bakside og fitness er intet unntak. Men jeg har faktisk heller aldri hatt et så avslappet forhold til mat og trening som jeg har nå, etter jeg begynte med denne livsstilen. Jeg bekymrer meg ikke over at jeg spiser mye mat, for jeg vet at kroppen min trenger det. Jeg bekymrer meg heller ikke over at vekta står litt stille i perioder, for jeg vet at muskler veier mer enn fett. Men har du hatt et anstrengt forhold til mat eller du begynner å trene i desember for å stille våren/høsten året etter, blir dette helt feil fokus spør du meg. Du skal ikke begynne å trene for å stille, du skal stille fordi du trener! Fitness er helt klart en tøff sport som ikke passer for alle – du må ha psyken og tankene på rett plass, men jeg synes det er dumt fitness skal bli fremstilt negativt da denne livsstilen er alfa omega for meg med diabetes for eksempel.
Når du er ny med trening burde målet ditt være å spise mye og næringsrik mat som lar kroppen din få utvikle seg og bygge muskler; ikke begynne på en diett for å stille et halvt år senere. Det eneste du vil oppnå da er å bryte ned det lille kroppen din har klart å bygge seg opp på få måneder. Fitness er en reise, ikke en destinasjon sies det. Det er fordi du må gi kroppen din tid og spille på lag med den, og da vil du se at resultatene kommer :)

wonderwhy

Så, når folk spør meg hvorfor jeg gidder å trene så mye, er det like rart for meg hvorfor de ikke trener. Når det er sagt har jeg full forståelse for at ikke alle liker å trene på treningsstudio. Før jeg visste hva jeg dreiv med på gymmet og bare satt å lekte meg med lette vekter på alle mulige apparater, synes jeg ikke det var spesielt gøy selv. Det blir ikke resultater av slik trening – spesielt ikke i kombinasjon med et dårlig kosthold. Du løfte tunge vekter og du tørre å bevege deg ut av komfortsonen din. That’s where the magic happens!

Alle burde trene styrke – gammel som ung! Ikke bare er en sunn og atletisk kropp utrolig vakkert, men en sterk kropp hjelper deg til å takle dagliglivets utfordringer og du er generelt bedre rustet til hverdagen.

Styrketrening..
♥ minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer
♥ minsker risikoen for diabetes 2
♥ senker blodtrykket
♥ gir deg en sterkere og sunnere kropp
♥ lar deg spise mer mat
♥ har positiv effekt på blodsukkeret
♥ muskelmassen beskytter indre vitale organer
♥ gir deg et sterkere skjelett og reduserer risikoen for beinskjørhet

Styrketrening er gøy og motiverende fordi du kan oppnå akkurat det DU vil hvis du er villig til å jobbe for det! Ikke sett hovedfokuset ditt på baderomsvekta for å se om det skjer endringer i kroppen din, det er så utrolig mye som spiller inn på hva de tallene viser; hva du har spist, salt, vann osv. – variabler som endres hver dag.

binary-145811-36892

Prøv heller å tenk på disse punktene:
♥ Du har mer overskudd og energi
♥ Du er sterkere
♥ Du føler deg sunnere
♥ Du har bedre utholdenhet
♥ Buksene dine sitter løsere
♥ Målebåndet er løsere rundt magen
♥ Folk sier du ser bra ut
♥ = du føler deg bedre psykisk og fysisk!

Så, styrketrening er bra for mye. Spesielt bra er det kanskje for oss diabetikere! Trener du regelmessig vil du etter hvert vite hvor mye blodsukkeret ditt påvirkes av trening, men hvis du kun trener av og til, vil blodsukkeret ditt synke mye mer enn du forventer under og etter trening. Regelmessig trening er derfor det beste. Jeg har selv erfart at hvis det går for mange dager mellom hver trening, blir insulindosene vanskelige å regne ut. “Blodsukkergrafen” går veldig opp og ned, i stedet for å være en jevn og fin graf. Trener jeg derimot hver/annenhver dag blir insulindosene mer stabile og lettere å beregne :)

Så hva skjer i kroppen under trening?
Når musklene arbeider blir lageret deres av sukker brukt opp. Deretter blir sukker fra leveren og fettsyrer brukt som drivstoff. Trening senker derfor blodsukkeret ved å øke opptaket av sukker til muskelcellene uten økt behov for insulin. Grunnen til at dette skjer er at mer sukker forbrukes av musklene under trening.
Etter trening vil musklene ha økt insulinfølsomhet i hele 1-2 dager! Noen ganger intrer ikke den økte insulinfølsomheten for det har gått 4-6 timer etter treningen, og kan da resultere i følinger om natten hvis du ikke reduserer dosen hurtigvirkendeinsulin på kvelden. Det glemte jeg i natt etter en knallhard trening, så det resulterte i 3,6 mmol/l klokka 05.00 på morgenen – litt kjipt!

Anaerob trening som styrketrening og sprint, kjennetegnes med høy intensitet. Aerob trening som løping og sykling, kjennetegnes med lav intensitet. Anaerob trening kan øke blodsukkeret på grunn av frigjøring av hormonene adrenalin og glukagon, men denne blodsukkerstigningen er forbigående (30-60 min) og etterfølges av økt insulinfølsomhet i mange timer etter treningen – så mye som 48 timer! Aerob trening har derimot en tendens til å senke blodsukkeret både under og rett etter trening, så det anbefales ikke å ha blodsukker under 6,5 mmol/l før du begynner en hard cardioøkt.
Det er viktig å huske at insulin være til stede under trening! Reduser derfor insulindosen til måltidet før trening med 30-50 %. Dette har jeg skrevet et lengre innlegg om her :)

Hos meg kan for eksempel blodsukkernivåene se slik ut under en trening:

blodsukkerverdier

Så mitt tips er: løft mer – bekymre deg mindre! :D

Og hvis noen enda lurer på om man blir maskulin og stor av styrketrening – svaret er fortsatt nei.

form

Har dere flere spørsmål angående trening og diabetes – eller trening generelt, si ifra så skriver jeg gjerne mer om dette! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s