Hvordan jeg kom meg ned i vekt etter Bali

SONY DSC

Fikk spørsmål her om dagen om hvordan jeg kom meg ned i vekt etter jeg la på meg på Bali. Først og fremst; jeg angrer ikke på turen til Bali. Det ga meg vennskap jeg vil ha livet ut, fantastiske opplevelser og inntrykk som har gjort at jeg har fått et nytt syn på mange ting i livet! Men jeg angrer på at jeg ikke gjorde ting annerledes, for det kunne jeg helt klart ha gjort :)

Jeg fikk diabetes i oktober 2011 og i februar 2012, fire måneder senere, reiste jeg til Bali. Jeg var allerede godt inne i hva diabetes innebar og hadde lest mye om hvordan sol og varme påvirket blodsukkeret. Jeg følte meg forberedt og klar – dette skulle ikke bli noe problem. I månedene etter jeg fikk diabetes fikk jeg også en ny livsstil; sunn mat og regelmessig trening ble en stor del av hverdagen min. Jeg ble opptatt av å spise sunt og følte meg vel i kroppen min.

På Bali var livet chill, det er ikke til å legge under en stol :p Vi hadde skole med anatomi, fysiologi og andre spennende fag hver dag, men kun to timer om dagen + trening senere på dagen. Dette ga oss store muligheter til å fylle dagene med det vi ville. Det som er komisk her at vi gikk på idrettslinja. Alle jentene tenkte «åå, nå skal vi komme i form – trene hver dag og nyte livet i sola!». Og ja, vi trente jo hver dag, men maten var ikkeeeeee bra. Det kan jeg bare si med engang: hva du putter i munnen har alt å si! Det er jeg et godt eksempel på. For på Bali var det små muligheter for å lage mat selv. Vi hadde bare et bittelite kjøkken som skulle fordeles på 150 elever. Derfor spiste vi som regel både lunsj, middag og kvelds på restaurant. Det ble også mye smoothies, milkshakes og is i varmen, i tillegg til feite middager med lite proteiner og take-away mat.
Selvfølgelig kunne jeg spist annerledes og laget mere mat selv, men det er lettere sagt enn gjort når «alle» andre skal ut å spise. I tillegg syns jeg enda det var litt «flaut» å ha diabetes (veldig teit, men sånn var det i begynnelsen) – det siste jeg ville var jo å stikke meg ut.

SONY DSCSONY DSC

Jeg tror det som påvirket vektoppgangen min mest i tillegg til et dårlig kosthold, var alkoholinntaket. Jeg hadde drukket én gang på de månedene etter jeg fikk diabetes, så alkoholen ble nok som et sjokk for kroppen min. Det var helt klart et slags drikkepress på Bali. «Alle» drakk og festet, og man ville liksom ikke sitte alene når alle de andre studentene reiste ut. Flere drakk mange ganger i uka; jeg holdt det til helgene, men det er mer enn nok det også. Etter byturene var det nattmat, usunnheter og lite søvn, før det var opp igjen neste dag og fortsette de dårlige matvanene. Stakkars kropp og blodsukker..

Jeg håper det er lov å si jeg hadde det grusomt med meg selv da jeg kom hjem, inkludert den siste måneden på Bali. I løpet av tre måneder hadde jeg gått opp rundt 12 kg. Før jeg reiste ned var jeg fornøyd med kroppen min og følte meg vel; nå var jeg i en kropp jeg ikke følte var min.

SONY DSC

Det var bare en ting å gjøre: sette treninga i høygir og spise sunt! De første månedene gikk jeg fort ned et par kg, men så stoppa det opp. Jeg hadde ikke peiling på hvor mye kalorier eller ulike næringsstoffer jeg trengte, og jeg begynte å slite med å holde meg til kun sunn mat.
Men så, en vakker sensommer dag i 2012 møtte jeg Erik! Erik skulle stille i Athletic Fitness om et par måneder og jeg forsto raskt hvor viktig sunn og riktig mat var, i tillegg til tung og regelmessig trening. Nå skulle resten av kiloene av!

Jeg begynte å:

 • Følge en matplan laget av ei coach på gymmet med riktig mengde kalorier og andre næringsstoffer. Denne planen inneholdt ren, sunn og hjemmelaget mat
 • Veie karbohydratene mine
 • Sette meg små mål; både vektmål og styrkemål
 • Ta regelmessige formbilder for å se fremgangen

Så her er mine råd til dere:

 • Du kommer ikke unna et sunt kosthold hvis du vil ned i vekt. Finn ut hvor mange kalorier du trenger og stick to the plan!
 • Ikke legg deg på 1500 kcal og forvent drømmekroppen. Spis nok mat og tren hardt!
 • Holdt dietten over tid. Du kommer nemlig ikke i form av å spise bra fire dager og dårlig tre dager, med masse alkohol i helgene
 • Få inn gode rutiner og sett deg mål. Min motivasjon for trening økte betraktelig når jeg fikk meg små og store mål å jobbe mot
 • Til diabetikere: mål blodsukkeret ofte og vei karbohydratene dine. Jeg hadde aldri klart å beregne insulinmengder og å ha et så bra blodsukker hvis jeg ikke gjorde dette
 • Reduser insulindosene før og etter fysisk aktivitet

SONY DSC

Så ja, jeg kunne helt klart spist annerledes og drukket mindre på Bali. Men det hjelper ikke å angre på noe som ikke kan gjøres noe med. Gjort er gjort, og jeg gidder ikke bruke energi på å tenke over hvordan jeg følte meg da eller hva som kunne blitt gjort annerledes. Jeg veier nå mindre enn jeg gjorde før Bali, men med mye mer muskler. Jeg har en sunn og sterk kropp jeg trives i! :) Og hadde noen sagt jeg skulle stille i bikini for to år siden hadde jeg ledd; men takket være hardt arbeid kan jeg gjøre akkurat det jeg vil! Og det kan du å :D

Så her ser dere forandringen på to år! Så utrolig annerledes jeg så ut, spesielt i ansiktet, nesten litt skremmende.. Men poenget er: alle kan! Men det krever hardt og målrettet arbeid :) Don’t give up!

10414030_331907046957138_2095845833_n

Ønsker dere å høre mer om hva jeg spiste da eller hva jeg spiser nå – bare spør! Jeg stiller mer enn gjerne til hjelp :D

2 thoughts on “Hvordan jeg kom meg ned i vekt etter Bali

 1. Jeg har veldig lyst til å gå ned litt i fettprosent og bygge muskler… Hva slaga mat ville du anbefalt da? Og hvor mye kalorier om dagen? :) Du ser strålende ut, takk for at du forteller om dine erfaringer og hjelper leserene dine! :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s